Γούρια και Συμβολισμός

Τα Γούρια συμβολίζουν την τύχη, την δύναμη και διώχνουν μακριά το κακό. Είναι φτιαγμένα με υλικά που θεωρείται ότι φέρνουν τύχη και προστασία στον κάτοχό τους.

Πρόκειται για μία συνήθεια που συναντάται από την αρχαιότητα. Οι Αρχαίοι Έλληνες έσπαγαν στο κατώφλι του νέου τους σπιτιού ένα ρόδι για να φέρει ευημερία και τύχη, το οποίο κάνουμε ακόμα και σήμερα, ενώ στην Αρχαία Αίγυπτο τα γούρια χρησιμοποιούνταν σαν σύμβολα τύχης και πίστης.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Λεξικό η λέξη «Γούρι» προέρχεται από την τούρκικη λέξη «ugur» και σημαίνει αντικείμενο που φέρνει καλή τύχη.


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΓΟΥΡΙΑ:

ΡΟΔΙ

Οι αρχαίοι Έλληνες έσπαγαν ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους για ευημερία και ευτυχία. Το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

ΠΕΤΑΛΟ

Το Πέταλο προφυλάσσει από το «κακό μάτι», το κρεμάμε συνήθως πίσω από μία πόρτα, για να απομακρύνει την αρνητική αλλά και να διοχετεύει τη θετική ενέργεια.

ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Το τετράφυλλο τριφύλλι φέρνει τύχη, συμβολίζει τον πλούτο, την δόξα, την αγάπη και την υγεία.

ΚΑΡΑΒΙ

Το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» της ελληνικής παράδοσης, συμβολίζει το ταξίδι της ζωής και στολιζόταν από παλιά στα νησιά για να έχουν καλή τύχη οι ναυτικοί και οι οικογένειές τους.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα νομίσματα φέρνουν χρήματα, καλή τύχη, ευημερία και θετική ενέργεια. Τα νομίσματα συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία.

ΚΑΜΠΑΝΑ

Η καμπάνα μας φυλάει από τα δαιμόνια που δεν αντέχουν τον ήχο της και δεν πλησιάζουν. Το καμπανάκι συμβολίζει την ευτυχία και την ευημερία, ενώ «ακούγεται» και όταν έρχεται ο Άι Βασίλης, καθώς το έλκηθρο του είναι γεμάτο από κουδουνάκια.

ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Το Δέντρο της ζωής συμβολίζει την αιωνιότητα, την αθανασία, την γονιμότητα και την κοσμική γνώση.

ΑΓΓΕΛΟΙ

Οι Άγγελοι μας προστατεύουν από τα δαιμόνια και μας φέρνουν ευτυχία. Συμβολίζουν τα καλά νέα και προστατεύουν από το κακό.

ΣΠΙΤΙ

Το Σπίτι είναι το σύμβολο της οικογένειας και δηλώνει την αγάπη και την θαλπωρή. Προσφέρεται συνήθως σε οικογένειες και ιδιαίτερα σε νιόπαντρα ζευγάρια.

ΣΚΟΡΔΟ

Το σκόρδο εκτός του ότι φέρνει τύχη, συμβολίζει την δύναμη και χρησιμοποιείται για προστασία από κακά πνεύματα.

ΒΕΛΑΝΙΔΙ

Το Βελανίδι είναι σύμβολο τύχης, νεανικότητας, δύναμης, μακροζωίας και ευημερίας.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει την αγάπη, τη γενναιοδωρία, την ευλάβεια, τη γνώση, την ελπίδα, την προσμονή, την καλοσύνη, τη γαλήνη, τη χαρά και την προσφορά.

ΑΛΟΓΟ

Στο Feng Shui, το άλογο συμβολίζει την τύχη, τη δύναμη, τη δόξα, τη φήμη, την αντοχή, την ταχύτητα και την επαγγελματική επιτυχία.

ΑΣΤΕΡΙ

Το αστέρι είναι πάντα φωτεινό και ορατό από όλο το σύμπαν με τη λάμψη που διαθέτει. Έτσι και το γούρι με σχέδιο αστεριού θεωρείται ότι θα δώσει ελπίδα και φως στο χώρο σου. Συμβολίζει επίσης την αλήθεια και το πνεύμα και είναι ικανό να διώξει την κακή ενέργεια από το σπίτι σου.

ΑΧΛΑΔΙ

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το αχλάδι ήταν ιερό φρούτο και μάλιστα συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας. Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, το αχλάδι είναι σύμβολο μακροζωίας, αγνότητας, σοφίας και δικαιοσύνης. Στον Χριστιανισμό, το αχλάδι θεωρείται ιερό φρούτο που συμβολίζει την αγάπη του Χριστού για την ανθρωπότητα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο είναι το έμβλημα της εορταστικής διακόσμησης και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

Ο ελέφαντας, αυτό το μεγαλόσωμο και επιβλητικό πλάσμα, θεωρείται παραδοσιακά σύμβολο καλής τύχης, αρχοντιάς, σοφίας, γονιμότητας και προστασίας. Σε πολλά μέρη του κόσμου μάλιστα ο ελέφαντας θεωρείται ιερό ζώο.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα γούρια-σύμβολα του Feng Shui, καθώς συμβολίζει την καλή υγεία και την μακροζωία. Προσφέρει επίσης αφθονία, ευημερία και γαλήνη στο χώρο σας.

ΤΑΡΑΝΔΟΣ

Ο Τάρανδος είναι σύμβολο γνώσης, επιβίωσης, αντοχής και δύναμης.

ΜΑΝΙΤΑΡΙ

Το μανιτάρι συμβολίζει την επιτυχία, την ευημερία, τη θεϊκή δύναμη και τη μακροζωία.

ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ

Λέγεται ότι το λευκό χρώμα τους συμβολίζει την αγνότητα, το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού ενώ το σχήμα τους αυτό του μπαστουνιού του Μεγάλου Ποιμένα.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία αυτά αποσκοπούν στην θύμηση της δημιουργίας του Αδάμ στην Εδέμ.

ΛΕΥΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Τα λευκά περιστέρια είναι θετικά σύμβολα, που χρησιμοποιούνται συχνά για να απεικονίσουν την καλοσύνη, την ειρήνη και τη συγχώρεση. Επίσης είναι σύμβολα νέων αρχών, αγάπης, πίστης και ευημερίας.

ΣΥΚΟ

Το σύκο συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία, την ενότητα και  τη γνώση.

Στο τέλος κάθε έτους όλοι ψάχνουμε ένα γούρι για να μπει η νέα χρονιά με το δεξί. Έτσι τις μέρες των εορτών αγοράζουμε γούρια είτε για εμάς, είτε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα ευχόμενοι καλή τύχη, αγάπη και ευτυχία για τη νέα χρονιά.


Καλή Χρονιά!!!